Nu ska EU‑valet debatteras!

Fre 22 mar 2024 14:33

Tisdag 26 mars möts lokala, politiska kandidater till Europaparlamentsvalet i en debatt på Mittuniversitetet. Debatten leds av journalisten och tidigare Rysslandskorrespondenten, Bert Sundström.

EU-flaggan

− Det är viktigt att uppmärksamma att det snart är val till Europaparlamentet, men det är tyvärr ett val som får mindre uppmärksamhet än andra val, trots att det handlar om att välja personer som är med och stiftar våra lagar. Dessutom handlar ibland valrörelsen om ”fel frågor”, i betydelsen frågor som inte avgörs i Europaparlamentet. Det blir därför intressant att se vilka frågor kandidaterna lyfter i vår debatt, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Debatten arrangeras i samverkan mellan Mittuniversitetet och Europa Direkt Härnösand och genomförs i Fälldinsalen på Campus Sundsvall. Debatten genomförs under lunchtid, 12.00-13.00, och är öppen för alla, men den kommer också att livesändas online.

− Vi har ett viktigt val till Europaparlamentet den 9 juni med möjlighet att påverka EU:s framtid. I debatten får vi höra var våra lokala kandidater från Västernorrland och Jämtland står i frågor som kriget i Ukraina, migration, klimat, EU:s utvidgning och energipolitik, säger Emma Nord, projektledare Europa Direkt Härnösand.

I debatten medverkar:

Vänsterpartiet - Erfan Kakahani
Socialdemokraterna – Sara Nylund
Miljöpartiet – Knapp Britta Thyr
Centerpartiet – Effie Kourlos
Liberalerna – Ina Skandevall
Moderaterna – Ida Skogström
Kristdemokraterna – Ronja Brusell Strid
Sverigedemokraterna – Dan Rasmusson

− På samhällsvetarprogrammet har vi valt att ha just EU-valet som fokus för vår årliga temadag, där denna debatt utgör en del av dagens program, tillsammans med mer akademiska föreläsningar om val till Europaparlamentet. Men ett val rör såklart inte bara de studenter som valt att läsa en samhällsvetenskaplig utbildning, därför är vi glada att debatten är öppen för alla, säger Sofie Blombäck.

Här kan du läsa mer och anmäla dig som åhörare.

Kontaktpersoner:

Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet, sofie.blomback@miun.se, 010-142 81 45
Emma Nord, projektledare Europa Direkt Härnösand, 0611-34 89 11


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-22